اهمیت برگزاری نمایشگاه ها در روند توسعه تجار

 

محمد طاوس فرزاد

از سال ها بدینسو نمایشگاه ها همواره از راهکارهای مفیدِ معرفی و عرضه ی کالا، خدمات و دستاوردهای بشری بوده است و این در حالی است که با پیشرفت و توسعه چشمگیر علوم ارتباطات و فناوری اطلاعات (علی الخصوص اینترنت و ابزارهای مختلف فضای مجازی)، نمایشگاه ها همچنان جزء موثرترین و اثربخش ترین روش های بازاریابی محسوب می شوند و با وجود چالـش ها و ضرورت ها و همچنین شرایط ویژه اخیر،  در مجموع و در کلان مبحث، سهمی از آنها کاسته نشده است.

حضور صاحبان کسب‌ و کار در نمایشگاه‌های تخصصی، بین‌المللی و خارجی نیز یکی و شاید بهترین ارتباطات تجاری در دنیای امروز است. در هنگام برگزار شدن نمایشگاه‌ تمام ابزارهای ارتباطات تجاری در جهت توسعه ارتباطات، بهبود بخشیدن به روابط تجاری و توسعه کسب‌وکار در کنار هم قرار می‌گیرند تا در سطح بالاتر معنای دقیق ارتباطات تجاری و شبکه‌سازی‌های اقتصادی را محقق کنند. در جهان امروز، برگزاری هر کدام از نمایشگاه‌ها با هدف معرفی محصولات جدید، دانش‌بنیان، ارایه توانمندی‌های صنایع و به نمایش گذاشتن رویکردهای نوین در مدیریت صنعت تحقق می‌یابد. کنار هم قرار گرفتن این مورد می‌تواند به توسعه صادرات و کشف بازارهای هدف منجر گردد. بنابراین توسعه اقتصادی و تجاری در دنیای امروز بدون در نظر گرفتن صنعت نمایشگاهی و برگزاری رویدادهای بین‌المللی امکان‌پذیر نیست.

نمایشگاه‌های تخصصی و بین‌المللی را می‌توان به‌ عنوان یکی از بهترین پیوست‌های تجاری برای شرکت‌ها در نظر داشت. حضور پرقدرت شرکت‌ها جلوه‌ای متفاوت از سایر رقبا ارایه می‌کند. چند مورد از کارکردهای اصلی نمایشگاه قرار ذیل است. بازاریابی برای کالاهای شرکت‌کنندگان در نمایشگاه؛ فروش مستقیم کالا به خریداران عمده یا مصرف‌کنندگان؛ معرفی کالاها و تکنولوژی‌های نوین که در نتیجه تجاری‌سازی یافته‌های تحقیقاتی تولید شده ‌اند، برقرار ساختن کانال‌های جدید توزیع کالا در کشورهایی که نمایشگاه در آن برگزار شده است؛ شناسایی رقبای تجاری و آگاهی از ویژگی‌های کالاها و خدمات آن‌ها، شرایط صدور، قیمت‌های پیشنهادی، مقایسه با سایر کالاها، مقایسه تکنولوژی‌ های؛ آگاهی از دیدگاه‌ های مشتریان بالقوه در مورد نقاط ضعف کالاهای عرضه‌شده و اقداماتی که برای برطرف کردن آن‌ ها باید انجام گیرد. بنابراین دستاوردهایی که سایر فعالان اقتصادی در نمایشگاه داشته، با هیچ‌کدام از فعالیت‌های تجاری‌سازی قابل‌مقایسه نیست. چرا که نمایشگاه مکانی است که تبلیغات، رسانه، ارتباطات تجاری، گفت و گــو، تبادل دیدگاه‌های اقتصادی و تمام اهرم‌های مرتبط با دنیای تجارت را زیر یک مکان گرد هم می‌آورد.

کلام اخیر، بهترین مسیر برای توسعه کسب ‌و کارهای مختلف، صادرکنندگان، تولیدکنندگان و صاحبان فن‌آوری حضور در نمایشگاه‌های تخصصی و بین‌المللی است تا این رهگذر کلان امکان صادرات کالاهای باکیفیت آنان بیش از گذشته فراهم شود.