تجزیه و تحلیل عملکرد صادرات و تجارت محصولات زراعتی افغانستان با کشور های منطقه و جهان
نویسنده:
دوکتور محمد اکبرنادرپور
آمر ارتباطات استراتیژیک باتمویل کنندگان، وزارت مالیه
تجزیه و تحلیل عملکرد صادرات و تجارت محصولات زراعتی افغانستان با کشور های منطقه و جهان:
افغانستان محور اصلی تولید محصولات زراعتی و سرزمین کالاهای تجارتی بوده، این کشور توانسته است کالای های با ارزش تولیدی خویش را با جهان در عرصه تجارت بین المللی که یکی از کشور های صادر کنندۀ محصولات زراعتی و وارد کنندۀ انواع محصولات زراعتی، صنعتی و خدماتی می باشد، نقش ارزشمند را در تجارت بین المللی، در رژیم های قبل وبعد از آن به هدف اصلی تأمین روابط با جهان، نظر با شاخص صادرات و واردات در عرصۀ تجارت بین المللی به تجارت (واردات و صادرات) کالا ها و خدمات کشور با سایر کشور های جهان گفته شده است تأمین نماید.
نظر به تجزیه و تحلیل که در بخش صادرات و واردات محصولات زراعتی افغانستان صورت گرفته است، نشان دهندۀ فیصدی افزایش رشد سالانه صادرات در سال 2018 به ارزش 700 میلیون دالربوده، که رقم بلند را در بخش صادرات محصولات زراعتی به خود اختصاص داده است. در آن زمان توسعۀ صادرات محصولات زراعتی، خود نشان دهندۀ فرصت های شغلی و در آمد فصلی برای تولید کنندگان محصولات زراعتی به شمار می آمد. بیشترین ارقام صادراتی افغانستان را با جهان و کشور های منطقوی، تجارت محصولات زراعتی تأمین نموده بود، و از این بابت دهاقین کشور در آمد مناسب را بدست می آوردند و نزدیک به 80 فیصد مردم افغانستان و باشندگان این کشور وابسته به زراعت بوده و محصولات زراعتی، تقریباً 25 فیصد تولیدات داخلی کشور را در عرصه تولید ونقش آفرینی اشتغال زایی تشکیل می دهد. در آن زمان نقش حمایوی سکتور خصوصی وتقویه تجارت محصولات زراعتی از طریق کارگو ها، صادرات از راه هوا به کشور های هندوستان، قزاقستان و امارت متحدۀ عربی، به توسعۀ رشد صادرات محصولات زراعتی افغانستان کمک نمود، این عمل باعث رشد محصولات تجارتی، بازاریابی و تسخیر بازار های دبی، دهلی نو، بمبیی و آلماتا که محصولات ویژۀ زراعتی افغانستان بود، بازارهای مختلف کشور های منطقه و جهان رابا خود جلب و جذب نموده است.
واردات محصولات زراعتی که از جملۀ مواد غذایی افغانستان به حساب می آید، در آن زمان تقریباً 14 فیصد کل واردات کشور را تشکیل می داد، شرکای اصلی در بخش تجارت بین المللی محصولات زراعتی با تفکیک دقیق و اردات محصولات زراعتی می توان کشور های روسیه، پاکستان، ایران، ازبکستان و چین نامبرد، اما باید توجه داشت، آمارر سمی تجارت محصولا ت زراعتی، مواد غذایی از منابع معتبر مانند بانک جهانی و ساز مان خوراکه جهانی، کاملاً به استناد بوده و از گزارش های تجارتی و اقتصادی استفاده شده است. در آن زمان افغانستان رشد بی سابقۀ را در حصۀ صادرات محصولات زراعتی دارا بوده است. واردات افغانستان از بابت محصولات زراعتی در سال 2018 به 1.7 فیصد کاهش یافته بود که معادل ارزش وارداتی آن به 133 میلیون دالر تخمین گردیده بود.
تجزیه وتحلیل ما نشان می دهد که صادرات افغانستان نسبت به واردات آن، در سال 2018 به ارزش 567 میلیون دالر افزایش را داشته ورقم رشد آن به 12.3 فیصد می رسد. میزان حجم محصولات صادراتی زراعتی و کاهش میزان محصولات مواد غذایی، بیشتر بر تقویت تولیدات محصولات زراعتی افغانستان تاکید داشته و توانسته بود میزان صادرات کالای های زراعتی را افزایش وزمینۀ عمکرد صادرات محصولات زراعتی را درآن دوره تأمین، و تحکیم روابط با بازار های منطقوی و بازارهای جهانی را به طور میانه در مقایسه با سالهای اخر به هدف اصلی تجارت کالای زراعتی رشد و افزایش تجارت افغانستان را با کشور های وارد کنند گان محصولات زراعتی نشان داده است.
افزایش محصولات صادراتی افغانستان در دوره قبل بر عملکرد صادرات محصول اولیه افغانستان مثبت بوده است. ودر دوره زمانی تجارت محصولات کشور تاثیرات مثبت را درعرصۀ تجارت بین المللی با حمایۀ موافقتنامه های تجارتی، حمایت سازمان تجارت جهانی، موافقتنامه های تجارتی محصولات زراعتی با کشور های منطقوی، جهت دستیابی به بازار های جهانی وتأمین روابط تجارتی، عمکرد صادرات محصولات زراعتی را نظر به وضعیت تجارتی درمقایسه به زمان های نه چندان دور، توسعه و افزایش تجارت مثبت را نشان می دهد.
وضعیت فعلی تجارت محصولات زراعتی افغانستان به حمایت امارت اسلامی افغانستان ضرورت دارد، تجارت محصولات زراعتی باید تقویت یابد، اعتبار تجارت کالاهای صادراتی به چندین برابر افزایش یابد، صادر کنندگان حمایت مالی گردند، چالش های بوجود آمده، در تجارت بین المللی برطرف گردد، اشتغال زایی به وجود آید، تشویق صادرات و کاهش واردات، تقویت زیر ساخت های اقتصادی برای حمایت از تولیدات محصولات زراعتی، یک بخش مهم و حیاتی اقتصاد افغانستان به حساب می آید، حمایت و تقویت گردد. تا از فقر وتنگ دستی مردم رنج کشیدۀ افغانستان به سرمی برند رهای یابند، حمایت های مالی در سکتور زراعت، می تواند تغییرا ت مثبت را در زندگی مردم افغانستان بوجود آورد، به خصوصی مناطق روستای که از فقر و تنگ دستی رنج می برند بر طرف خواهند شد. حمایت تجارت محصولات زراعتی می تواند تاثیرات بسیار زیادی را بر اقتصادی خانواده های زراعت پیشه گان به طور متناسبی بر زندگی شان بوجود آورد،تا زمینه آسیب پذیری تولید کنند گان محصولات زراعتی بر طرف گردد.
Announcements More
MoF Approves Decisions of Second Meeting of Tariff Committee of Current Fiscal Year
Second meeting of the Tariff Committee that had been convened on the 20th of September (29th Sanbula),
NOTIC For Iron Traders!
According to the order of the Prime Ministership of IEA, the export of any kind of iron equipment and tools is prohibited.